Chlebomat, przypominający rozmiarami trzydrzwiową szafę, znajduje się nieopodal drogi prowadzącej z Jawora do Jeleniej Góry, w gminie Paszowice. Choć nie rzuca się od razu w oczy, mieszkańcy i przejezdni chętnie korzystają z możliwości zakupu świeżych wypieków o każdej porze.
Jak informuje "Fakt", decyzja o postawieniu automatu była dla piekarza wręcz koniecznością.
Jesteśmy rodzinną piekarnią i działamy od prawie 25 lat. Niestety w ostatnim czasie zamknęło się pięć sklepów w naszej okolicy, które sprzedawały nasz chleb, a my nie mamy własnego punktu sprzedaży przy piekarni, bo byłby potrzebny pracownik i lokal. W tej sytuacji kupno automatu to była dobra inwestycja, ratująca nasz biznes - mówi Grygiel.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W chlebomacie można kupić pięć gatunków pieczywa, w tym chleb dla cukrzyków, a także słodkie bułki, pączki i inne wyroby cukiernicze. Automat akceptuje płatności kartą i gotówką, co jest wygodne dla klientów.
Mieszkańcy chwalą inicjatywę lokalnego piekarza. - Są chlebki, bułeczki, nawet bułka tarta. Wcześniej kupowałam w sklepie stacjonarnym. Niestety jest ich coraz mniej, markety zdominowały rynek. Wspierajmy lokalnych piekarzy i kupujmy u nich - mówi Natalia Brostowicz-Cichosz, która podjechała zrobić zakupy. - To jest wygodne, bo zawsze można podjechać i kupić chlebek - dodaje Marta Bukała, która po raz pierwszy skorzystała z chlebomatu.
Dzięki automatycznej sprzedaży, dochody piekarni wzrosły bez konieczności zatrudniania dodatkowego personelu. Ceny wypieków są przystępne - półkilogramowy bochenek grahama kosztuje 5,50 zł, chleb razowy z kiełkami tyle samo, a za cztery duże bułki trzeba zapłacić 5,20 zł. Dwie słodkie bułki to koszt 6 zł.
Mrożenie chleba. Naukowcy wzięli je pod lupę
Naukowcy zbadali, jak różne metody przechowywania i przygotowania białego chleba wpływają na reakcję organizmu na spożycie węglowodanów. Wyniki wykazały, że mrożenie, a następnie rozmrażanie chleba znacząco zmniejsza odpowiedź glikemiczną w porównaniu ze świeżym pieczywem.
Co więcej, opiekanie rozmrożonego chleba przynosi jeszcze lepsze efekty, co sugeruje, że takie przygotowanie może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, donosi serwis Earth.