Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Jakub Artych
Jakub Artych | 
aktualizacja 

Chlebomat w Wiadrowie zdobywa popularność. Ludzie oszaleli

7

W Wiadrowie na Dolnym Śląsku stanął chlebomat, który przyciąga coraz więcej klientów. Automat umożliwia całodobowy zakup świeżego pieczywa z piekarni Stefana Grygiela, położonej tuż obok.

Chlebomat w Wiadrowie zdobywa popularność. Ludzie oszaleli
Chlebomat w Wiadrowie zdobywa popularność. Ludzie oszaleli (Pixabay)

Chlebomat, przypominający rozmiarami trzydrzwiową szafę, znajduje się nieopodal drogi prowadzącej z Jawora do Jeleniej Góry, w gminie Paszowice. Choć nie rzuca się od razu w oczy, mieszkańcy i przejezdni chętnie korzystają z możliwości zakupu świeżych wypieków o każdej porze.

Jak informuje "Fakt", decyzja o postawieniu automatu była dla piekarza wręcz koniecznością. 

Jesteśmy rodzinną piekarnią i działamy od prawie 25 lat. Niestety w ostatnim czasie zamknęło się pięć sklepów w naszej okolicy, które sprzedawały nasz chleb, a my nie mamy własnego punktu sprzedaży przy piekarni, bo byłby potrzebny pracownik i lokal. W tej sytuacji kupno automatu to była dobra inwestycja, ratująca nasz biznes - mówi Grygiel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Negocjacje USA i Rosji. Ławrow i Rubio przy jednym stole

W chlebomacie można kupić pięć gatunków pieczywa, w tym chleb dla cukrzyków, a także słodkie bułki, pączki i inne wyroby cukiernicze. Automat akceptuje płatności kartą i gotówką, co jest wygodne dla klientów.

Mieszkańcy chwalą inicjatywę lokalnego piekarza. - Są chlebki, bułeczki, nawet bułka tarta. Wcześniej kupowałam w sklepie stacjonarnym. Niestety jest ich coraz mniej, markety zdominowały rynek. Wspierajmy lokalnych piekarzy i kupujmy u nich - mówi Natalia Brostowicz-Cichosz, która podjechała zrobić zakupy. - To jest wygodne, bo zawsze można podjechać i kupić chlebek - dodaje Marta Bukała, która po raz pierwszy skorzystała z chlebomatu.

Dzięki automatycznej sprzedaży, dochody piekarni wzrosły bez konieczności zatrudniania dodatkowego personelu. Ceny wypieków są przystępne - półkilogramowy bochenek grahama kosztuje 5,50 zł, chleb razowy z kiełkami tyle samo, a za cztery duże bułki trzeba zapłacić 5,20 zł. Dwie słodkie bułki to koszt 6 zł.

Mrożenie chleba. Naukowcy wzięli je pod lupę

Naukowcy zbadali, jak różne metody przechowywania i przygotowania białego chleba wpływają na reakcję organizmu na spożycie węglowodanów. Wyniki wykazały, że mrożenie, a następnie rozmrażanie chleba znacząco zmniejsza odpowiedź glikemiczną w porównaniu ze świeżym pieczywem.

Co więcej, opiekanie rozmrożonego chleba przynosi jeszcze lepsze efekty, co sugeruje, że takie przygotowanie może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, donosi serwis Earth.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Plan odwetu za cła Trumpa. UE uderzy w kluczowy sektor gospodarki USA?
Zakupy 19 kwietnia? Dino ogłasza. "2+2 gratis"
Ubezpieczenie OC to mus dla każdego kierowcy. Dlaczego jest tak ważne?
Umowa deweloperska to klucz do bezpiecznego zakupu mieszkania
Opłaty na autostradzie A1 powróciły - ile zapłacimy za przejazd?
"Każdy robi wszystko". Zapowiadają strajk, narzekają na warunki pracy
Japonia. Kierowca autobusu oszukał pasażerów na 6 euro. Stracił odprawę emerytalną
Cła Trumpa. Tysiące Polaków straci pracę? Ekspert wskazuje branże
Nowy system opłat dla turystów w Wenecji. Kary nawet do 300 euro
Ile zarabiają pracownicy Biedronki i Lidla? Wypłynęły dane
Poszli do Lidla w Polsce i w Niemczech. Te produkty kupimy u nas drożej
Trwa budowa hotelu Gołębiewski w Pobierowie. Mieszkańcy tracą cierpliwość
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić