Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Jakub Artych
Jakub Artych | 
aktualizacja 

Chlebomat w Wiadrowie zdobywa popularność. Ludzie oszaleli

7

W Wiadrowie na Dolnym Śląsku stanął chlebomat, który przyciąga coraz więcej klientów. Automat umożliwia całodobowy zakup świeżego pieczywa z piekarni Stefana Grygiela, położonej tuż obok.

Chlebomat w Wiadrowie zdobywa popularność. Ludzie oszaleli
Chlebomat w Wiadrowie zdobywa popularność. Ludzie oszaleli (Pixabay)

Chlebomat, przypominający rozmiarami trzydrzwiową szafę, znajduje się nieopodal drogi prowadzącej z Jawora do Jeleniej Góry, w gminie Paszowice. Choć nie rzuca się od razu w oczy, mieszkańcy i przejezdni chętnie korzystają z możliwości zakupu świeżych wypieków o każdej porze.

Jak informuje "Fakt", decyzja o postawieniu automatu była dla piekarza wręcz koniecznością. 

Jesteśmy rodzinną piekarnią i działamy od prawie 25 lat. Niestety w ostatnim czasie zamknęło się pięć sklepów w naszej okolicy, które sprzedawały nasz chleb, a my nie mamy własnego punktu sprzedaży przy piekarni, bo byłby potrzebny pracownik i lokal. W tej sytuacji kupno automatu to była dobra inwestycja, ratująca nasz biznes - mówi Grygiel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Negocjacje USA i Rosji. Ławrow i Rubio przy jednym stole

W chlebomacie można kupić pięć gatunków pieczywa, w tym chleb dla cukrzyków, a także słodkie bułki, pączki i inne wyroby cukiernicze. Automat akceptuje płatności kartą i gotówką, co jest wygodne dla klientów.

Mieszkańcy chwalą inicjatywę lokalnego piekarza. - Są chlebki, bułeczki, nawet bułka tarta. Wcześniej kupowałam w sklepie stacjonarnym. Niestety jest ich coraz mniej, markety zdominowały rynek. Wspierajmy lokalnych piekarzy i kupujmy u nich - mówi Natalia Brostowicz-Cichosz, która podjechała zrobić zakupy. - To jest wygodne, bo zawsze można podjechać i kupić chlebek - dodaje Marta Bukała, która po raz pierwszy skorzystała z chlebomatu.

Dzięki automatycznej sprzedaży, dochody piekarni wzrosły bez konieczności zatrudniania dodatkowego personelu. Ceny wypieków są przystępne - półkilogramowy bochenek grahama kosztuje 5,50 zł, chleb razowy z kiełkami tyle samo, a za cztery duże bułki trzeba zapłacić 5,20 zł. Dwie słodkie bułki to koszt 6 zł.

Mrożenie chleba. Naukowcy wzięli je pod lupę

Naukowcy zbadali, jak różne metody przechowywania i przygotowania białego chleba wpływają na reakcję organizmu na spożycie węglowodanów. Wyniki wykazały, że mrożenie, a następnie rozmrażanie chleba znacząco zmniejsza odpowiedź glikemiczną w porównaniu ze świeżym pieczywem.

Co więcej, opiekanie rozmrożonego chleba przynosi jeszcze lepsze efekty, co sugeruje, że takie przygotowanie może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, donosi serwis Earth.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Lotnisko w Radomiu. Od maja nowości w siatce połączeń: Grecja, Turcja i Cypr
Poważny wyciek danych w Polsce. Wrażliwe dokumenty dostępne w sieci
Ryanair podnosi ceny biletów. Zapowiada duże zmiany
Bezwarunkowy dochód podstawowy w Polsce? Wyliczono kwotę
Nawet 100 tys. Polaków codziennie pracuje pod wpływem alkoholu. Przerażający raport
Zdalne liczniki prądu w polskich domach. Podali termin
Zniżki na wywóz śmieci w wybranych gminach. Nawet do 20 procent
Większe pieniądze dla rencistów. Już od maja
Ile zarabiają Polacy? GUS pokazał najnowsze dane
Rząd bierze się za sanatoria. Ma dość skarg
PIT-37 to najpopularniejszy formularz podatkowy w Polsce
Co to jest emerytura pomostowa i komu przysługuje?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić