Mieszkańcy Skandynawii wydają krocie na te produkty. Polacy nadal ich nie chcą
Okazuje się, że żywność ekologiczna nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Przeciętny Polak wydaje na nią zaledwie 40 zł rocznie. W Skandynawii kwota ta to nawet 1000 zł rocznie. Okazuje się, że powodem niechęci Polaków do żywności ekologicznej wcale nie jest różnica w zamożności społeczeństwa skandynawskiego i polskiego.
Okazuje się, że żywność ekologiczna stanowi w Polsce zaledwie 0,5 proc. całej konsumpcji. Polacy dużo częściej wybierają jedzenie przetworzone, produkowane w warunkach przemysłowych. Na produkty pochodzące z organicznego rolnictwa wydajemy średnio zaledwie 40 zł rocznie.
Czytaj także: Przyłapał go w lesie. "Typ będzie sławny"
Z badań SW Research przeprowadzonych dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej cytowanych przez portal "Interia" wynika, że 60 proc. Polaków co jakiś czas kupuje żywność ekologiczną. Jednak zaledwie 3 proc. sięga po nią regularnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekolodzy przerażeni różową laguną w Argentynie. "Zabija wszelkiego rodzaju życie"
Co więcej, tylko 14 proc. sięga świadomie po nieprzetworzone, ekologiczne jedzenie pozbawione pestycydów czy chemicznych nawozów. 32 proc. kontroluje w ten sposób warzywa i owoce. 31 proc. 85 proc. osób, które jedzą żywność ekologiczną, ceni jej smak. Raport pokazuje, że cena żywności ekologicznej nie ma znacznego wpływu na wybór jej zakupu.
Jakie jedzenie ekologiczne kupują przede wszystkim Polacy? To wspomniane owoce i warzywa. Mamy natomiast problem z kupowaniem żywności w postaci ekologicznego mięsa. Chodzi o hodowle, które dbają o potrzeby naturalne dla danego gatunku.
Czytaj także: Szok na spacerze. Odkrył dziurę głęboką na 40 metrów
Z raportu wynika, że Polacy są w tyle Unii Europejskiej jeżeli chodzi o spożywanie żywności ekologicznej. W rankingu brylują z kolei Szwedzi, Austriacy i Estończycy. Skandynawowie na żywność ekologiczną wydają średnio 1000 zł rocznie na osobę.