Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Albert Heijn, mrożone jagody z datą przydatności 14 kwietnia 2026 roku i wcześniejszymi datami zostały zidentyfikowane jako potencjalne źródło zakażenia.
Przeczytaj też: Tak Chiny tną kable na dnie Bałtyku? Odkryli szczegóły operacji
W próbkach pobranych przez NVWA (Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich) w tym produkcie wykryto obecność wirusa zapalenia wątroby typu A - poinformowała sieć w swoim oświadczeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sklepy natychmiast wycofały podejrzane produkty ze sprzedaży. Jak zapewnia supermarket, inne produkty, takie jak jagody dostarczane w mniejszych opakowaniach lub mieszanki z malinami i truskawkami, pochodzą od innego dostawcy i nie są skażone.
Poważne przypadki i ukryte zagrożenie
Dotychczas w Holandii odnotowało 12 pacjentów, u których zdiagnozowano zapalenie wątroby typu A po spożyciu skażonych owoców. Dwoje z nich znajduje się w szpitalu.
Są w tak poważnym stanie, że potrzebowali pomocy medycznej. Ale nie wszyscy chorują poważnie. Zapalenie wątroby typu A ma zazwyczaj łagodny przebieg, więc w rzeczywistości więcej osób mogło zarazić się jagodam - mówi Eelco Franz z RIVM (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska).
Wirus ma długi okres inkubacji – objawy mogą pojawić się dopiero po kilku tygodniach. RIVM szacuje, że faktyczna liczba zakażonych może sięgać setek osób.
Jak można się zarazić?
Zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu A następuje poprzez kontakt z osobą chorą lub spożycie skażonej żywności i wody.
To prawdopodobnie pochodzi od zbieracza jagód. Wirus zapalenia wątroby typu A występuje wyłącznie u ludzi. Jeśli higiena jest niewystarczająca, możesz zarazić innych - wyjaśnia Eelco Franz.
Zbieracz mógł nawet nie wiedzieć o swoim zakażeniu.
Charakterystyczne objawy
Osoby zakażone mogą doświadczać takich objawów jak: zmęczenie, bóle w górnej części brzucha, niewielka gorączka, nudności, a także zażółcenie skóry lub białek oczu. Charakterystyczne są także ciemny mocz (w kolorze coli) oraz jasne, przypominające glinę stolce.
Zapobieganie i skutki
Każdego roku RIVM rejestruje od 150 do 200 przypadków zapalenia wątroby typu A, jednak prawdziwa liczba zakażeń może być znacznie wyższa.
Przypadek skażonych jagód jest przestrogą zarówno dla dostawców, jak i konsumentów, aby zwracać szczególną uwagę na higienę i pochodzenie żywności.
Przeczytaj też: Zaginięcie Karoliny Wróbel. Znaleźli ostatnie zdjęcie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.