Polska jest jednym z największych eksporterów jajek na świecie, z rocznym eksportem sięgającym niemal 500 mln euro. Jak podaje "Rzeczpospolita", polskie jajka trafiają głównie na rynki unijne, ale także do krajów takich jak Izrael czy Irak.
Według danych Akcenty, Polska ustępuje jedynie Holandii pod względem wartości eksportu jajek, co czyni nas jednym z liderów na światowym rynku. W 2024 r. eksport nabiału z Polski wyniósł 3,8 mld euro, z czego jajka stanowiły znaczącą część.
Radosław Jarema, dyrektor polskiego oddziału Akcenty, podkreśla, że polski eksport jaj jest kluczowym segmentem sektora rolno-spożywczego. - Polskie jaja cieszą się uznaniem za wysoką jakość, spełnianie rygorystycznych norm unijnych oraz konkurencyjne ceny - dodał, cytowany przez PAP.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W styczniu 2025 r. eksport jajek z Polski wzrósł o 35 proc. w porównaniu do grudnia, co jest odpowiedzią na globalne niedobory spowodowane epidemią ptasiej grypy w USA. W lutym w Stanach Zjednoczonych wybito 12 mln kur, co wpłynęło na światowy rynek jajek.
Polska, dzięki stabilnej produkcji i wysokiej jakości produktów, nie musi obawiać się braków na półkach. Jajka z Polski trafiają głównie do Niemiec, Holandii i Czech, ale także do bardziej odległych rynków.
Po jakim czasie jajka psują się w lodówce? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jajka są nie tylko bogatym źródłem białka, ale także podstawowym składnikiem wielu diet. Wzrost cen jajek sprawia, że ich odpowiednie przechowywanie staje się kluczowe. O czym należy pamiętać i jak długo trzymać świeże jajka w lodówce?
Czytaj także: Szok w USA. Chore lwy morskie atakują plażowiczów
Zaleca się przechowywanie jajek w oryginalnym kartonie, z wypukłą częścią wytłaczanki skierowaną w dół. Takie ustawienie pomaga utrzymać świeżość, spowalniając utratę wilgoci i zapobiegając przesunięciu żółtka, które w tej pozycji pozostaje w centrum jajka. Jest to szczególnie ważne, ponieważ odpowiednia lokalizacja w lodówce wpływa na trwałość świeżych jajek.