Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) szacuje, że w wyniku ptasiej grypy oraz działań mających na celu zwalczanie choroby, w ostatnich miesiącach 2022 roku z rynku ubyło około 1,7 mln kur. Na początku bieżącego roku zlikwidowano kolejne 4,3 mln kur niosek.
Dramatyzm sytuacji polega na tym, że grypa ptaków, czyli de facto likwidacje stad oraz ograniczenia produkcji, dotknęły dwóch największych polskich zagłębi produkcji jaj, czyli środkowej i zachodniej Wielkopolski oraz północnego Mazowsza - zaznacza Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP, cytowana przez RadioZet Wiadomości.
Czytaj także: 700+ za adopcję psa lub kota. Podano szczegóły
Rok 2024 charakteryzował się mniejszą skłonnością branży do powiększania pogłowia. - Analitycy KIPDiP szacują, że na skutek braku chęci hodowców do zwiększania produkcji, liczba utrzymywanych w Polsce kur spadła o niemal 5 mln sztuk. Wszystko to oznacza, że podaż jaj w naszym kraju tej wiosny może być mniejsza nawet o 20 procent w porównaniu do okresu wielkanocnego sprzed roku - tłumaczy Gawrońska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Branża stara się zapobiec nadmiernemu wzrostowi cen, jednak w styczniu i lutym 2025 roku zaobserwowano ich znaczący wzrost. Przed Wielkanocą, kiedy jaja cieszą się szczególną popularnością, Polacy nie mogą liczyć na promocje. Hodowcy nie są w stanie zapewnić takiej ilości jaj, jakiej oczekują przedstawiciele handlu detalicznego.
Po jakim czasie jajka psują się w lodówce? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jajka są nie tylko bogatym źródłem białka, ale także podstawowym składnikiem wielu diet. Wzrost cen jajek sprawia, że ich odpowiednie przechowywanie staje się kluczowe. O czym należy pamiętać i jak długo trzymać świeże jajka w lodówce?
Czytaj także: Kolejny wpis Trumpa. Pisze o Putinie, uderza w Europę
Zaleca się przechowywanie jajek w oryginalnym kartonie, z wypukłą częścią wytłaczanki skierowaną w dół. Takie ustawienie pomaga utrzymać świeżość, spowalniając utratę wilgoci i zapobiegając przesunięciu żółtka, które w tej pozycji pozostaje w centrum jajka. Jest to szczególnie ważne, ponieważ odpowiednia lokalizacja w lodówce wpływa na trwałość świeżych jajek.
Należy pamiętać, że jajka najlepiej przechowywać w najzimniejszej części lodówki, a nie na drzwiach, gdzie temperatura może się znacznie wahać, co skraca ich przydatność do spożycia. Właściwe przechowywanie zapewni dłuższą świeżość, a tym samym lepszy smak i bezpieczeństwo podczas spożywania.
Czytaj także: Ruszyły kontrole w całej Polsce. Kary do 50 tys. zł