Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga | 
aktualizacja 

"Totalna anomalia". Sadownicy boją się o swoje plony

137

Ciepła zima sprawia, że sadownicy z niepokojem obserwują swoje plony. Już przed rokiem szybkie nadejście wiosny i kwietniowe przymrozki zniszczyły wiele owoców ciężkiej pracy. Teraz może być tak samo. - Boimy się tego, co będzie - mówi o2.pl Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP.

"Totalna anomalia". Sadownicy boją się o swoje plony
Sadownicy znów boją się o swoje plony. Zdjęcie ilustracyjne (Adobe Stock)

Sadownicy mają sporo powodów do obaw. Od kilku lat w Polsce nie doświadczają prawdziwej zimy. Wegetacyjny okres przychodzi znacznie szybciej. Wszystko przez sporą liczbę ciepłych dni.

A tegoroczny styczeń jest znacznie cieplejszy niż w pozostałych latach. Pierwszy miesiąc roku zdecydowanie przewyższa normy. Inaczej niż zwykle zapowiada się również luty. IMGW przewiduje, że średnie temperatury i suma opadów będą wyższe niż w latach 1991-2020. Początek lutego może być chłodny, ale potem mają jednak przeważać ciepłe dni.

Obawiamy się wczesnej wiosny. Wegetacja jeszcze nie ruszyła, ale pąki są już nabrzmiałe. Jeśli będzie np. 10 stopni na plusie, to starczą 2-3 tygodnie i wszystko ruszy. Przyśpieszona wegetacja to większe narażenie na przymrozki. Z niepokojem patrzymy na pogodę i boimy się tego, co będzie - mówi o2.pl Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Uszczelnienie 800+. Wiceministra: "Uczciwe będzie sprawdzenie"

Jakie ceny za owoce? Sadowniczka nie ma wątpliwości

Izabela Kaczorowska, prowadząca portal "Kobieta w sadzie" dodaje, że rośliny nie zapadają obecnie w sen zimowy i nie są zabezpieczone przed przymrozkami. - Mamy ciepły styczeń, tak samo zapowiada się luty. Normalnie przy obecnych temperaturach sadownicy wykonują zabiegi. To totalna anomalia - mówi nam Kaczorowska. - Ciepło napędza do wzrostu. Nie ma śniegu, a on zawsze ochraniał rośliny. Zima jest ciepła, a gdy przychodzi przymrozek, to zmiata wszystko z powierzchni - dodaje.

Sadowniczka uważa, że przymrozki ukształtują również tegoroczne ceny. Jeśli ich nie będzie, to ceny oczywiście będą niższe. Truskawki rok temu na początku sezonu w marketach i na bazarach oscylowały nawet wokół 40 zł za kilogram. Za czereśnie trzeba było płacić jeszcze więcej - w Hali Mirowskiej w Warszawie nawet 160 zł za kg. Kilogram borówek amerykańskich dobijał do 50 zł za kg.

- W zeszłym roku wszystko bardzo pędziło. Ludzie zainwestowali w truskawki tunelowe. Okazało się jednak, że te z gruntu były w tym samym czasie. Wegetacja przyśpieszyła i gruntowa szybciej dojrzała - dodaje Kaczorowska. Sadowniczka przypomina też o tym, co działo się z jabłkami. W zeszłym roku wiele sadów na Lubelszczyźnie i w Świętokrzyskiem zniszczył grad. Obecnie jest nadprodukcja i ceny spadają. W sezonie dla konsumentów ceny mogą dobijać jednak do 5 zł za kg.

Mateusz Kaluga, dziennikarz o2.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Poczta Polska zmienia system wynagrodzeń kurierów. Związek zawodowy ostrzega
Polak oburzył się w niemieckim Lidlu. "Na wszystkim chcą zarabiać"
Karta Moja Biedronka. Klienci muszą to zrobić
Kupujesz w tej sieci? Ważne wieści
Nowe kontrole w gospodarstwach rolnych. Zaczęło się 15 marca
Raty stałe czy malejące? Wybór, który pozwoli zaoszczędzić lub zyskać spokój
Polacy coraz więcej wydają na pieczywo. 890 zł na gospodarstwo domowe
Tańsze raty kredytów jeszcze w tym roku? RPP o obniżce stóp procentowych
Bezpłatne leki dla seniorów 65+, dzieci i młodzieży. Jak je uzyskać?
Emeryci mogą uniknąć płacenia abonamentu RTV. Podniesiono limit emerytury
Zaczęło się w Rossmannie. Perfumy w niższej cenie
265 złotych za parkowanie w galerii. Zapłaciła jak za dwa dni
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić