Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Karol Osiński
Karol Osiński | 
aktualizacja 

Tyle kosztuje rogal marciński w cukierni Magdy Gessler. Spory wydatek

6

Magda Gessler oraz jej córka Lara zadbały, by jej klienci mogli kupić i zjeść rogala marcińskiego w jej cukierni. Chcąc kupić przysmak u popularnej restauratorki, należy liczyć się ze sporym wydatkiem. Warto zwrócić uwagę na jego nazwę.

Tyle kosztuje rogal marciński w cukierni Magdy Gessler. Spory wydatek
Tyle należy zapłacić za rogala marcińskiego u Magdy Gessler (AKPA, YouTube)

Na początku listopada każdego roku w cukierniach i piekarniach w całej Polsce można znaleźć słynne rogale świętomarcińskie (lub marcińskie). Przysmak rodem z Poznania jest już dostępny do kupienia także w cukierni Słodki i Słony, której właścicielką jest córka Magdy Gessler, Lara.

Wypieki nie są certyfikowane, więc restauratorki zmieniły ich nazwę i sprzedają je jako rogale marcińskie z białym makiem, miodem i bakaliami. Jednak ludzie chętni na spróbowanie smakołyku u Gesslerów będą musieli głębiej sięgnąć do kieszeni. Za jednego rogala należy zapłacić tam 35 zł, czyli o sześć złotych więcej niż w 2023 roku.

Jak podaje "Fakt" za kilogram wypieku w certyfikowanych cukierniach średnia cena za kilogram waha się w okolicach 50 zł. Są również miejsca, gdzie za tę gramaturę należy zapłacić nawet 80 zł. Przy założeniu, że jeden rogal waży pomiędzy 150 a 250 g, jego cena wynosi wówczas od 10 do 25 zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Snusy" kofeinowe. Co sądzą o nich Polacy?

Magda Gessler sprzedaje rogale marcińskie. Czym różni się od świętomarcińskiego?

Rogal świętomarciński, często określany różnymi nazwami, takimi jak rogal marciński czy rogal z białym makiem, słynie ze swojej specyfiki, która nie jest przypadkowa, jak podkreśla serwis haps.pl. Tylko wybrane cukiernie z Poznania oraz okolicznych powiatów w województwie wielkopolskim mogą posługiwać się oficjalną nazwą tego wypieku. Od 2008 roku posiada on status "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".

Aby cukiernia mogła używać tej nazwy, musi uzyskać odpowiedni certyfikat od Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Tradycyjny rogal świętomarciński charakterystyczny jest dla ciasta półfrancuskiego z nadzieniem, które zawiera m.in. biały mak, wanilię, mielone daktyle lub figi, śmietanę, rodzynki, masło oraz skórkę pomarańczową. Standardowo waży od 150 do 250 g.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Japonia: rząd forsuje pakiet gospodarczy wart 250 mld dolarów na walkę z inflacją
Cukier za 1,69 zł! Klienci przecierają oczy na widok tych cen. Promocje w Biedronce, Lidlu i Dino
Nie żyje założyciel sieci Chorten. Krzysztof Pakuła miał 68 lat
Polacy dostaną rekordowe wyrównanie. Ważne świadczenie wyższe o 100 procent
Prognozy są bezlitosne. Nie ma "co liczyć na niższe ceny paliw"
Fachowcy potrzebni od zaraz. Te branże przeżywają boom
21 tys. "na rękę". Szukają Polaków. "Najbardziej pożądany kraj"
Zdjęcie z Czech niesie się po sieci. To nie żart
Auchan wycofuje produkt. Jest ostrzeżenie
Ponad 91 tys. emerytów. Tylko pozazdrościć takich pieniędzy
Zamykają lokale w Polsce. Ucierpią duże miasta
Podwyżki dla nauczycieli. Sejm podjął decyzję
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić