Na początku listopada każdego roku w cukierniach i piekarniach w całej Polsce można znaleźć słynne rogale świętomarcińskie (lub marcińskie). Przysmak rodem z Poznania jest już dostępny do kupienia także w cukierni Słodki i Słony, której właścicielką jest córka Magdy Gessler, Lara.
Wypieki nie są certyfikowane, więc restauratorki zmieniły ich nazwę i sprzedają je jako rogale marcińskie z białym makiem, miodem i bakaliami. Jednak ludzie chętni na spróbowanie smakołyku u Gesslerów będą musieli głębiej sięgnąć do kieszeni. Za jednego rogala należy zapłacić tam 35 zł, czyli o sześć złotych więcej niż w 2023 roku.
Jak podaje "Fakt" za kilogram wypieku w certyfikowanych cukierniach średnia cena za kilogram waha się w okolicach 50 zł. Są również miejsca, gdzie za tę gramaturę należy zapłacić nawet 80 zł. Przy założeniu, że jeden rogal waży pomiędzy 150 a 250 g, jego cena wynosi wówczas od 10 do 25 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Magda Gessler sprzedaje rogale marcińskie. Czym różni się od świętomarcińskiego?
Rogal świętomarciński, często określany różnymi nazwami, takimi jak rogal marciński czy rogal z białym makiem, słynie ze swojej specyfiki, która nie jest przypadkowa, jak podkreśla serwis haps.pl. Tylko wybrane cukiernie z Poznania oraz okolicznych powiatów w województwie wielkopolskim mogą posługiwać się oficjalną nazwą tego wypieku. Od 2008 roku posiada on status "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".
Aby cukiernia mogła używać tej nazwy, musi uzyskać odpowiedni certyfikat od Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Tradycyjny rogal świętomarciński charakterystyczny jest dla ciasta półfrancuskiego z nadzieniem, które zawiera m.in. biały mak, wanilię, mielone daktyle lub figi, śmietanę, rodzynki, masło oraz skórkę pomarańczową. Standardowo waży od 150 do 250 g.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.