Tyle kosztuje rogal marciński w cukierni Magdy Gessler. Spory wydatek
Magda Gessler oraz jej córka Lara zadbały, by jej klienci mogli kupić i zjeść rogala marcińskiego w jej cukierni. Chcąc kupić przysmak u popularnej restauratorki, należy liczyć się ze sporym wydatkiem. Warto zwrócić uwagę na jego nazwę.
Na początku listopada każdego roku w cukierniach i piekarniach w całej Polsce można znaleźć słynne rogale świętomarcińskie (lub marcińskie). Przysmak rodem z Poznania jest już dostępny do kupienia także w cukierni Słodki i Słony, której właścicielką jest córka Magdy Gessler, Lara.
Wypieki nie są certyfikowane, więc restauratorki zmieniły ich nazwę i sprzedają je jako rogale marcińskie z białym makiem, miodem i bakaliami. Jednak ludzie chętni na spróbowanie smakołyku u Gesslerów będą musieli głębiej sięgnąć do kieszeni. Za jednego rogala należy zapłacić tam 35 zł, czyli o sześć złotych więcej niż w 2023 roku.
Jak podaje "Fakt" za kilogram wypieku w certyfikowanych cukierniach średnia cena za kilogram waha się w okolicach 50 zł. Są również miejsca, gdzie za tę gramaturę należy zapłacić nawet 80 zł. Przy założeniu, że jeden rogal waży pomiędzy 150 a 250 g, jego cena wynosi wówczas od 10 do 25 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Snusy" kofeinowe. Co sądzą o nich Polacy?
Magda Gessler sprzedaje rogale marcińskie. Czym różni się od świętomarcińskiego?
Rogal świętomarciński, często określany różnymi nazwami, takimi jak rogal marciński czy rogal z białym makiem, słynie ze swojej specyfiki, która nie jest przypadkowa, jak podkreśla serwis haps.pl. Tylko wybrane cukiernie z Poznania oraz okolicznych powiatów w województwie wielkopolskim mogą posługiwać się oficjalną nazwą tego wypieku. Od 2008 roku posiada on status "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".
Aby cukiernia mogła używać tej nazwy, musi uzyskać odpowiedni certyfikat od Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Tradycyjny rogal świętomarciński charakterystyczny jest dla ciasta półfrancuskiego z nadzieniem, które zawiera m.in. biały mak, wanilię, mielone daktyle lub figi, śmietanę, rodzynki, masło oraz skórkę pomarańczową. Standardowo waży od 150 do 250 g.