Unia Europejska wprowadzi zakaz. Co z opakowaniami mleka i cukru?
Od sierpnia 2026 roku w Unii Europejskiej będzie obowiązywał zakaz stosowania jednorazowych opakowań mleka i cukru w hotelach i restauracjach. Nowe przepisy mają na celu ograniczenie wykorzystania plastiku.
Na mocy rozporządzenia UE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), które weszło w życie 11 lutego 2025 roku, hotele i kawiarnie nie będą mogły podawać mleka i cukru do kawy w jednorazowych opakowaniach.
Jak RadioZet, zakaz obejmie również jednorazowe opakowania masła, dżemów czy sosów.
Czytaj także: 2610 zł miesięcznie od maja. Nowy dodatek ZUS
Nowe regulacje budzą kontrowersje, zwłaszcza w kontekście higieny. Klienci obawiają się, że zastąpienie jednorazówek ogólnodostępnymi dzbankami czy cukiernicami może zwiększyć ryzyko zanieczyszczeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
78-latek próbował "wysadzić" stację paliw
Ponadto otwieranie większych opakowań może prowadzić do marnotrawstwa produktów i wzrostu kosztów dla przedsiębiorców.
Rozporządzenie dotyczy także eliminacji małych buteleczek żeli pod prysznic, szamponów i balsamów stosowanych w hotelach. Od 1 stycznia 2030 roku planowane jest wprowadzenie kolejnych zakazów, które obejmą m.in. jednorazowe naczynia i kubki oraz bardzo lekkie plastikowe torby na zakupy.
Unia Europejska promuje również korzystanie z własnych pojemników przez klientów. Sprzedawcy są zobowiązani umożliwić np. zakup kawy na wynos do własnego kubka bez dodatkowych opłat.
Nowe przepisy mają chronić środowisko poprzez redukcję plastiku i ograniczenie stosowania szkodliwych substancji chemicznych w opakowaniach, takich jak PFAS.
Unia Europejska wprowadzi zakaz. Ludzie będą zawiedzeni
Jednorazowe opakowania mleka i cukru są powszechnie stosowane w gastronomii, hotelarstwie oraz w różnych punktach sprzedaży.
Takie opakowania zazwyczaj mają formę małych, poręcznych saszetek lub kubków, które umożliwiają łatwe i higieniczne korzystanie z tych produktów w sytuacjach, gdy nie ma potrzeby używania większych opakowań.