Na mocy rozporządzenia UE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), które weszło w życie 11 lutego 2025 roku, hotele i kawiarnie nie będą mogły podawać mleka i cukru do kawy w jednorazowych opakowaniach.
Jak RadioZet, zakaz obejmie również jednorazowe opakowania masła, dżemów czy sosów.
Czytaj także: 2610 zł miesięcznie od maja. Nowy dodatek ZUS
Nowe regulacje budzą kontrowersje, zwłaszcza w kontekście higieny. Klienci obawiają się, że zastąpienie jednorazówek ogólnodostępnymi dzbankami czy cukiernicami może zwiększyć ryzyko zanieczyszczeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ponadto otwieranie większych opakowań może prowadzić do marnotrawstwa produktów i wzrostu kosztów dla przedsiębiorców.
Rozporządzenie dotyczy także eliminacji małych buteleczek żeli pod prysznic, szamponów i balsamów stosowanych w hotelach. Od 1 stycznia 2030 roku planowane jest wprowadzenie kolejnych zakazów, które obejmą m.in. jednorazowe naczynia i kubki oraz bardzo lekkie plastikowe torby na zakupy.
Unia Europejska promuje również korzystanie z własnych pojemników przez klientów. Sprzedawcy są zobowiązani umożliwić np. zakup kawy na wynos do własnego kubka bez dodatkowych opłat.
Nowe przepisy mają chronić środowisko poprzez redukcję plastiku i ograniczenie stosowania szkodliwych substancji chemicznych w opakowaniach, takich jak PFAS.
Unia Europejska wprowadzi zakaz. Ludzie będą zawiedzeni
Jednorazowe opakowania mleka i cukru są powszechnie stosowane w gastronomii, hotelarstwie oraz w różnych punktach sprzedaży.
Takie opakowania zazwyczaj mają formę małych, poręcznych saszetek lub kubków, które umożliwiają łatwe i higieniczne korzystanie z tych produktów w sytuacjach, gdy nie ma potrzeby używania większych opakowań.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.