W sklepach co rusz dochodzi do jakichś zmian. Jedna z ostatnich dotknęła masła orzechowego.
Czy zauważyliście, że z półek sklepowych zniknęła nazwa "masło orzechowe"? - zastanawia się Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych w Opolu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Zaczepiali ją w piłkarskiej szatni. Wiedziała, jak zareagować
Od razu wyjaśniono, że nazwa "masło" może być stosowana tylko do przetworów mlecznych.
Produkty wyłącznie roślinne nie mogą posługiwać się nazwą "masło", nawet wówczas, gdy nazwa uzupełniona jest wyjaśnieniem lub opisem wskazującym na roślinne pochodzenie danego produktu - czytamy w poście inspektoratu.
Masło zamieniło się w pastę
W dalszej części wpisu poinformowano, że wobec tego producenci musieli zmienić nazwę "masło orzechowe" na "pasta orzechowa" lub podobną, aby spełniać wymogi prawne.
Od reguły istnieje wyjątek. Produkty wskazane w załączniku I do decyzji Komisji 2010/791 pomimo swojego roślinnego pochodzenia mogą posługiwać się nazwami zarezerwowanymi dla produktów mlecznych. Jednym z takich wyjątków jest angielska nazwa... "Peanut Butter" - podsumowano.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: