Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Aneta Polak
Aneta Polak | 

Kebab za 10 euro? Niemcy narzekają na rosnące ceny

22

W Niemczech nie brakuje miłośników kebabów. Sęk w tym, że ceny mięsa idą w górę, przez co również kebaby są coraz droższe. Niektórzy właściciele restauracji wycofują je ze swojego menu. "Musiałbym pobrać około 10 euro, ale nikt by tyle nie zapłacił" – powiedział "Bildowi" właściciel jednego z lokali w Monachium.

Kebab za 10 euro? Niemcy narzekają na rosnące ceny
Ceny kebaba poszybowały w górę (Getty Images, NurPhoto)

Klienci zajadają się fast foodami, bo te są tanie i łatwo dostępne. Przynajmniej tak było do tej pory. Według "Bilda", w Niemczech ceny hamburgerów, burgerów i kebabów, drastycznie wzrosły. "Podaż wołowiny staje się coraz bardziej ograniczona, co jest szczególnie odczuwalne w niemieckiej branży fast food!" - czytamy.

Według Izby Rolniczej Dolnej Saksonii ceny producenta za mięso wołowe wzrosły w tym roku o 15–20 procent.

W niemieckim McDonaldzie na początku 2022 r. zwykły hamburger kosztował 1,29 euro, rok temu było to już 1,99 euro, a obecnie trzeba zapłacić 2,29 euro. To oznacza, że w ciągu trzech lat cena wzrosła o 80 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Kebab coraz droższy. Producenci obwiniają UE

Mocno zaniepokojeni są producenci kebabów. Erdogan Koc, rzecznik Stowarzyszenia Producentów Kebabów, przekazał, że cena tego przysmaku niebawem wzrośnie do 10 euro, a na tym prawdopodobnie nie koniec – wkrótce kebaby mogą kosztować jeszcze więcej.

W Monachium właściciele kilku restauracji wycofali już kebab ze swojego menu. "Musiałbym pobrać około 10 euro, ale nikt by tyle nie zapłacił" – wyjaśnił właściciel baru z przekąskami, cyt. przez "Bilda".

Przedsiębiorcy podnoszą ceny m.in. dlatego, że płacą coraz wyższe rachunki, jednakże główną przyczyną wzrostu cen w branży gastronomicznej jest drożejąca wołowina.

Problemem jest malejąca populacja zwierząt: w 2014 r. w Niemczech było 12,7 mln sztuk bydła, ale dziesięć lat później było ich już tylko 10,5 mln – co oznacza spadek o dobre 17 procent – podaje "Bild".

Zdaniem ekspertów, powodem jest m.in. "trudna sytuacja gospodarcza" i niedobór siły roboczej. "W Niemczech wschodnich niektóre firmy zamykają się, bo nie mogą już znaleźć pracowników" wskazuje Albert Hortmann-Scholten z Izby Rolniczej Dolnej Saksonii.

Według Stowarzyszenia Producentów Kebabów, to "polityka UE mająca na celu redukcję emisji CO2, doprowadziła do daleko idących zmian w hodowli zwierząt"

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Potężne zarobki lekarzy z Torunia. Prawie 45 tysięcy złotych
Polski miliarder rozszerza produkcję. Będzie wytwarzać części dla wojska
Praca na wakacje 2025. Gdzie szukać i ile można zarobić?
Plan odwetu za cła Trumpa. UE uderzy w kluczowy sektor gospodarki USA?
Zakupy 19 kwietnia? Dino ogłasza. "2+2 gratis"
Ubezpieczenie OC to mus dla każdego kierowcy. Dlaczego jest tak ważne?
Umowa deweloperska to klucz do bezpiecznego zakupu mieszkania
Opłaty na autostradzie A1 powróciły - ile zapłacimy za przejazd?
"Każdy robi wszystko". Zapowiadają strajk, narzekają na warunki pracy
Japonia. Kierowca autobusu oszukał pasażerów na 6 euro. Stracił odprawę emerytalną
Nowy system opłat dla turystów w Wenecji. Kary nawet do 300 euro
Ile zarabiają pracownicy Biedronki i Lidla? Wypłynęły dane
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić