Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Aneta Polak
Aneta Polak | 

Kebab za 10 euro? Niemcy narzekają na rosnące ceny

14

W Niemczech nie brakuje miłośników kebabów. Sęk w tym, że ceny mięsa idą w górę, przez co również kebaby są coraz droższe. Niektórzy właściciele restauracji wycofują je ze swojego menu. "Musiałbym pobrać około 10 euro, ale nikt by tyle nie zapłacił" – powiedział "Bildowi" właściciel jednego z lokali w Monachium.

Kebab za 10 euro? Niemcy narzekają na rosnące ceny
Ceny kebaba poszybowały w górę (Getty Images, NurPhoto)

Klienci zajadają się fast foodami, bo te są tanie i łatwo dostępne. Przynajmniej tak było do tej pory. Według "Bilda", w Niemczech ceny hamburgerów, burgerów i kebabów, drastycznie wzrosły. "Podaż wołowiny staje się coraz bardziej ograniczona, co jest szczególnie odczuwalne w niemieckiej branży fast food!" - czytamy.

Według Izby Rolniczej Dolnej Saksonii ceny producenta za mięso wołowe wzrosły w tym roku o 15–20 procent.

W niemieckim McDonaldzie na początku 2022 r. zwykły hamburger kosztował 1,29 euro, rok temu było to już 1,99 euro, a obecnie trzeba zapłacić 2,29 euro. To oznacza, że w ciągu trzech lat cena wzrosła o 80 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Kebab coraz droższy. Producenci obwiniają UE

Mocno zaniepokojeni są producenci kebabów. Erdogan Koc, rzecznik Stowarzyszenia Producentów Kebabów, przekazał, że cena tego przysmaku niebawem wzrośnie do 10 euro, a na tym prawdopodobnie nie koniec – wkrótce kebaby mogą kosztować jeszcze więcej.

W Monachium właściciele kilku restauracji wycofali już kebab ze swojego menu. "Musiałbym pobrać około 10 euro, ale nikt by tyle nie zapłacił" – wyjaśnił właściciel baru z przekąskami, cyt. przez "Bilda".

Przedsiębiorcy podnoszą ceny m.in. dlatego, że płacą coraz wyższe rachunki, jednakże główną przyczyną wzrostu cen w branży gastronomicznej jest drożejąca wołowina.

Problemem jest malejąca populacja zwierząt: w 2014 r. w Niemczech było 12,7 mln sztuk bydła, ale dziesięć lat później było ich już tylko 10,5 mln – co oznacza spadek o dobre 17 procent – podaje "Bild".

Zdaniem ekspertów, powodem jest m.in. "trudna sytuacja gospodarcza" i niedobór siły roboczej. "W Niemczech wschodnich niektóre firmy zamykają się, bo nie mogą już znaleźć pracowników" wskazuje Albert Hortmann-Scholten z Izby Rolniczej Dolnej Saksonii.

Według Stowarzyszenia Producentów Kebabów, to "polityka UE mająca na celu redukcję emisji CO2, doprowadziła do daleko idących zmian w hodowli zwierząt"

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chwilówka - rozwiązanie na finansowe bolączki czy proszenie się o kłopoty?
Już nie resztki ze stołu. Zwierzęta domowe zjadają miliardy złotych
Rozliczasz PIT? Ważne informacje dla rodziców. Tyle można odliczyć
Tak wzrosły emerytury i renty rolników. KRUS podwyższył też inne świadczenia
Kredyt uzależniony od zarobków. Tyle możesz dostać. Są wyliczenia
Polskie zakonnice dostają głodowe emerytury. Oto powody
Ceny w ukraińskim "Lidlu" zaskakują. Kraj ogarnięty wojną nie ma lekko na zakupach
Koniec dodatku 330,07 zł miesięcznie. Ile wyniesie podwyżka?
Możesz zarobić milion dolarów. Trzeba rozszyfrować prehistoryczny skrypt
Ponad 1000 pączków na jednym paragonie. Biedronka informuje o rekordach
Za import tego warzywa zapłaciliśmy 283 mln zł. Także z Rosji
W marcu wchodzi nowe świadczenie. Można dostać 347 zł miesięcznie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić