Jeszcze niedawno Czesi masowo udawali się do Polski po tańszą żywność. Dziś - jak twierdzi techsvet.cz - sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Podkreślono, że coraz więcej Polaków wybiera czeskie sklepy, gdzie znajdują nie tylko korzystniejsze ceny, ale także lepszą jakość produktów.
Czeskie supermarkety w rejonach przygranicznych stają się popularnym celem zakupowym dla polskich konsumentów - podkreśla wspomniany portal.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polska była rajem dla Czechów. Dziś jest inaczej
Polska przez długi czas uchodziła za raj zakupowy dla czeskich konsumentów, ale dziś ta różnica jest znacznie mniej odczuwalna. Ceny wielu produktów spożywczych w Polsce i Czechach się wyrównały, a niektóre artykuły są teraz tańsze właśnie w Czechach - podkreśla wspomniany portal. Nie podano jednak zbyt wielu przykładów produktów, które w czeskich marketach są tańsze niż w Polsce.
Czescy dziennikarze informują, że jajka w Polsce są droższe - w Krakowie opakowanie 12 sztuk kosztuje 78 CZK (13,26 zł), a w Pradze - 68 CZK (11,56 zł). Chleb (500 g) kosztuje w Krakowie i Warszawie 31 CZK (5,27 zł), a w Pradze tylko o koronę więcej - 32 CZK (5,44 zł).
Podobnie jest z wodą (1,5 l), która w Polsce kosztuje 14–16 CZK (2,38–2,72 zł), podczas gdy w Czechach 17 CZK (2,89 zł). Alkohol bywa w Czechach tańszy - lokalne piwo w Pradze można kupić za 23 CZK (3,91 zł), natomiast w Polsce jego cena sięga 30 CZK (5,10 zł).
Czytaj także: Polska kapliczka na ustach Anglików. "Obiekt drwin"
Jednak nie wszystkie produkty spożywcze w Czechach są tańsze. Filety z kurczaka kosztują w Warszawie 143 CZK/kg (24,31 zł/kg), podczas gdy w Czechach średnio 203 CZK/kg (34,51 zł/kg). Podobnie ziemniaki są tańsze w Polsce - ich cena waha się między 22 a 23 CZK/kg (3,74–3,91 zł/kg), podczas gdy w Czechach wynosi 28 CZK/kg (4,76 zł/kg).
Droższa jest również wołowina - w Polsce kosztuje 258–277 CZK/kg (43,86–47,09 zł/kg), a w Czechach przeciętnie 278 CZK/kg (47,26 zł/kg).
Ciekawym zjawiskiem jest fakt, że choć ceny żywności w Polsce i Czechach się wyrównują, to restauracje w Polsce bywają droższe - spostrzega techsvet.cz.
Trzydaniowy posiłek w Krakowie lub Warszawie kosztuje średnio o 100-150 CZK (17-25,50 zł) więcej niż w Pradze. Zaskakująca jest również różnica w cenie piwa - podczas gdy w Pradze kufel lanego piwa kosztuje około 60 CZK (10,20 zł), w Polsce trzeba za niego zapłacić nawet 96 CZK (16,32 zł).
Czeska prasa spostrzega, że Polacy w ostatnich latach coraz częściej martwią się jakością i bezpieczeństwem żywności. Przypomniano m.in. raport Najwyższej Izby Kontroli z 2022 roku, z którego wynikało, że żywność w Polsce jest najniebezpieczniejsza w całej Unii Europejskiej.
Czytaj także: Nagle docisnął hamulec. Nagranie obiega sieć