Dobre i zdrowe. Ceny tego warzywa lecą na łeb na szyję. Kup teraz
Trwa sezon na świeże warzywa. W połowie kwietnia krajowa fasolka szparagowa była właściwie produktem luksusowym – kilogram kosztował nawet 60 zł. Ta drożyzna to na szczęście przeszłość. Mamy teraz idealny moment na zakup tego smacznego i zdrowego warzywa.
Wczesny sezon i ograniczona podaż co roku windują ceny fasolki szparagowej. Jeszcze do niedawna standardowa cena na wielu polskich targowiskach oscylowała wokół 60 zł. Ta sytuacja przeszła do historii wraz z początkiem czerwca.
Obecnie za kilogram fasolki szparagowej hurtem zapłacimy ok. 14-22 zł. Sklepowe ceny to ok. 20-30 zł/kg. Duże sieci, takie jak Biedronka czy Lidl, aktualnie oferują kilogram tego smacznego warzywa w cenie 29,99 zł. To o ok. 20 zł mniej niż kilka tygodni temu.
Skąd tak znaczące spadki cen? Przede wszystkim dzięki warunkom pogodowym. Ciepło sprzyja rozwojowi roślin, a im więcej warzyw jest dostępnych na rynku, tym szybciej handlarze muszą uwinąć się z ich sprzedażą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami
Zalegające na ciepłych straganach pędy szybko się psują, a niskie ceny i promocje sprawiają, że produkty szybciej znajdują nabywców.
Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, czerwiec to idealny wręcz czas na zakup smacznej i zdrowej fasolki szparagowej. To doskonała chwila, by zaopatrzyć się i ewentualnie zamrozić nadwyżki na zimę.
Fasolka szparagowa jest zdrowa. Na co pomaga?
Fasolka szparagowa to wyjątkowo wartościowe warzywo, bogate w składniki odżywcze. Zawiera wiele witamin – m.in. C, A i K – oraz kwas foliowy. Składniki te wspomagają funkcjonowanie organizmu i pełnią rolę silnych przeciwutleniaczy.
Warzywo obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia, a także zapobiega udarom mózgu i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ponadto regularne spożywanie fasolki szparagowej chroni przed miażdżycą i zawałem serca.