Pizzeria zlokalizowana w wiedeńskiej dzielnicy Liesing, poszukuje osoby, której zadaniem będzie codzienne próbowanie dzieł kucharzy pochodzących z Neapolu, ocena 48-godzinnego ciasta fermentującego oraz degustacja innych składników sprowadzanych prosto z Włoch, takich jak sos pomidorowy San Marzano, mozzarella Fior di Latte z Agreoli czy szynka San Daniele.
Tester musi także dokładnie opisywać wrażenia towarzyszące każdemu kęsowi oraz kontrolować, czy zachowana została równowaga między chrupkością a puszystością ciasta. Restauracja stawia przed kandydatami wysokie wymagania. Przede wszystkim oczekuje pasji do pizzy, przy czym autorzy ogłoszenia wyraźnie podkreślają, że nie biorą pod uwagę "pizzy mrożonej".
Konieczne jest również doskonałe wyczucie smaku i konsystencji, poczucie humoru oraz brak lęku przed węglowodanami. Doświadczenie w degustowaniu pizzy jest mile widziane, choć nie jest wymagane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Osoba, która zdobędzie tę posadę, może liczyć na liczne benefity pracownicze, takie jak nieograniczony dostęp do pizzy, bezpłatne lekcje języka włoskiego czy roczny abonament na siłownię. Kuszące jest też wynagrodzenie, które wynosi 2000 euro netto miesięcznie.
Przyjemne zawody nie dla wszystkich. W Polsce opcja dla łasuchów
Niewątpliwie przyjemnym zawodem, choć nie dla wszystkich, może być tzw. nos w firmie perfumeryjnej. Ludzie wykonujący tę pracę są niczym perfumeryjni krytycy kulinarni. Dyktują największym markom, jakie zapachy powinny się znajdować we flakonach ich kolejnych perfum. Do tego jednak sami muszą być doskonale przygotowani.
Bezbłędna znajomość nut zapachowych to nie jedyny warunek. Osoby, które się tego podejmują, powinny przestrzegać rygorystycznych zasad. Są nimi m.in zdrowa dieta i tryb życia a także kategoryczny zakaz spożywania alkoholu czy palenia papierosów. Osoba pracująca w ten sposób powinna umieć się w pełni skupić i nie dać się wyprowadzić z równowagi.
Jeśli natomiast od perfum czy pizzy wolicie słodycze, to polecamy Wam śledzić informacje od Fabryki E. Wedel. Jakiś czas temu firma ta poszukiwała... degustatora słodyczy! Ten, kto zostanie zatrudniony na tym stanowisku, ma być w stanie sprawdzić, czy czekoladowe wyroby spełniają surowe wymagania pod względem smaku, wyglądu i aromatu.
Na barkach degustatorów spoczywa duża odpowiedzialność za uciechę podniebień wszystkich amatorów słodyczy w kraju – tłumaczyła Magdalena Kołodziejska, Kierownik Komunikacji Marketingowej LOTTE Wedel, cytowana przez serwis gowork.pl.
Czytaj także: Ile zarabia listonosz w Polsce? Oto kwoty