Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Danuta Pałęga
Danuta Pałęga | 

Przetwory domowe. Jak je sprzedawać, żeby nie dostać mandatu? Kara jest surowa

9

Sprzedaż domowych przetworów może być źródłem dodatkowego dochodu, ale wymaga przestrzegania przepisów. Okazjonalna sprzedaż nie wymaga zgody sanepidu, jednak regularna działalność wiąże się z koniecznością rejestracji oraz spełnienia norm sanitarnych.

Przetwory domowe. Jak je sprzedawać, żeby nie dostać mandatu? Kara jest surowa
Przetwory domowe. Jak legalnie je sprzedawać? (Pixabay)

Polskie prawo nie zakazuje sprzedaży domowych przetworów, ale wprowadza pewne ograniczenia. Jeśli produkcja jest okazjonalna, np. dżemy, kiszonki czy syropy są sprzedawane na małą skalę, nie ma potrzeby martwić się nadzorem sanepidu.

W takich przypadkach sprzedaż nie jest objęta kontrolą Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Oznacza to, że osoby sprzedające swoje wyroby sporadycznie, np. podczas lokalnych jarmarków, mogą to robić bez specjalnych zezwoleń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Spór o zawieszenie azylu w programie. "Nie widzę łamania praw człowieka"

Sprzedaż przetworów. Kiedy trzeba zarejestrować działalność?

Problem pojawia się w momencie, gdy sprzedaż staje się regularna i zorganizowana. Jeśli przetwory są sprzedawane w sposób ciągły, np. przez internet, na targowiskach czy w sklepach, stają się produktem podlegającym nadzorowi sanepidu.

"Fakt" przypomina, że przepisy prawa żywnościowego nakładają na takie osoby obowiązek uzyskania odpowiednich zezwoleń, które potwierdzają, że produkcja odbywa się w bezpiecznych warunkach.

Sprzedawca musi zarejestrować swoją działalność oraz zgłosić ją do Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W przeciwnym razie może narazić się na wysokie kary finansowe. W przypadku braku dokumentacji i pozwoleń, kontrolerzy mogą nałożyć mandat, który może wynieść nawet do 5000 zł.

Sprzedaż produktów. Jak uniknąć kar?

Aby uniknąć problemów prawnych, sprzedawcy powinni przestrzegać kilku kluczowych kroków:

  • Rejestracja działalności gospodarczej – gdy sprzedaż jest regularna, konieczna staje się rejestracja działalności. W zależności od skali produkcji i formy dystrybucji, wymagane będą różne dokumenty.
  • Zgłoszenie działalności do sanepidu – w przypadku większej produkcji należy zgłosić działalność do Państwowej Inspekcji Sanitarnej i uzyskać zezwolenia potwierdzające spełnienie wymogów sanitarnych.
  • Zachowanie standardów higieny – przetwory muszą być przygotowywane w odpowiednich warunkach sanitarnych, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fundusz Pracy - czym jest i jakie wsparcie oferuje?
Zadłużenie Polaków. Czynsz i media priorytetem
Wraca program "Czyste Powietrze". Wprowadzono liczne zmiany
Chętnych na e-Doręczenia brakuje. Dane nie pozostawiają złudzeń
Za takie zachowanie w sanatorium grozi kara. Nawet kilkaset złotych
Importują na potęgę z Danii. Polskie prosięta "są mniej atrakcyjne cenowo"
Kolejny kraj mierzy się z brakiem jaj w sklepach. Ich ceny oszalały
Wygrała fortunę. Jedna rozmowa zmieniła wszystko. Brytyjka ujawnia
Sprzedają domy za 1 euro. Lawina zgłoszeń. Wśród chętnych Polacy
Książulo odwiedził jej bar. Musiała go zamknąć. "Narobił nam kłopotów"
Włosy 15-latka za tysiące euro. Interwencja biskupa. Mówi o diable
Zawrotne emerytury górników. Tyle dostaje rekordzista
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić