Henryk Kania, założyciel słynnych Zakładów Mięsnych Henryk Kania, zmarł w wieku 78 lat. Informację o jego śmierci przekazał burmistrz Ustronia, Paweł Sztefek, który w swoim wpisie na Facebooku wspominał go jako wyjątkowego filantropa i mieszkańca Ustronia.
Przeczytaj też: W Polsacie aż huczy. Padło nazwisko Trojanowskiej
Kolejna smutna wiadomość. Zmarł Henryk Kania, mieszkaniec Ustronia, twórca słynnych Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Wyjątkowy filantrop, szczególnie wspierający Fundację im. św. Antoniego w Ustroniu. Cześć Jego Pamięci! Rodzinie i Bliskim składam wyrazy współczucia – napisał burmistrz w mediach społecznościowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Twórca potęgi mięsnej
Historia Zakładów Mięsnych Henryk Kania rozpoczęła się w 1990 roku, kiedy przedsiębiorca założył firmę, która wkrótce stała się jednym z liderów w branży mięsnej w Polsce. Rodzinna firma szybko się rozwijała, stając się rozpoznawalną marką.
W 2003 roku, zmagając się z wyzwaniami rynkowymi, Henryk Kania senior przekazał stery przedsiębiorstwa swojemu synowi – również Henrykowi Kani. Firma przez lata była symbolem sukcesu i tradycji w przetwórstwie mięsnym.
Filantrop i lokalny działacz
Henryk Kania nie ograniczał swojej działalności do biznesu. Był znany z licznych inicjatyw charytatywnych, szczególnie na rzecz Fundacji im. św. Antoniego w Ustroniu, którą regularnie wspierał. Mieszkańcy Ustronia wspominają go jako osobę ciepłą, zaangażowaną w sprawy lokalnej społeczności i zawsze gotową do pomocy.
Ostatnie pożegnanie
Pogrzeb Henryka Kani odbędzie się we wtorek, 26 listopada w Kaplicy Kościoła Katolickiego św. Klemensa w Ustroniu. Rozpoczęcie uroczystości żałobnych zaplanowano na godzinę 11.00.
Przeczytaj też: Czesi wywożą to z Polski. "Ceny sprawiają, że spadają z krzeseł"
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.