Sezon na polskie borówki zwykle rozpoczyna się około 1 lipca, ale jak podkreśla producent, "wszystko zależy od temperatur".
Pogoda rozdaje karty. Mieliśmy bardzo lekką zimę, po której w lutym przyszła fala mrozów i to do -20°C, a teraz w marcu różnice temperatur w nocy są na poziomie +/-25°C - od +15°C w dzień do -10°C w nocy. Czy będą i jakie będą straty w plonach - jeszcze nie wiemy - przekazał dla "Faktu" Bartłomiej Milczarek.
Jak tłumaczy, krzewy borówki to takie inteligentne stworzenia, które sobie liczą godziny ciepła i od tego zależy, kiedy będzie kwitnienie, a później tempo dojrzewania owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli prognozy się sprawdzą, czyli sumy temperatur marca, kwietnia i kolejnych miesięcy będą wyższe niż w ostatnich latach, to ten okres będzie krótszy i podobnie jak w zeszłym roku borówki pojawią się wcześniej niż zazwyczaj, czyli na przełomie czerwca i lipca - podkreślił.
Przedstawiciel stowarzyszenia przyznał, że na razie nie wiadomo, ile będziemy płacić za polskie borówki latem 2025 roku.
Czytaj także: 100 tys. euro za zakup domu. Tak walczą z wyludnianiem
Na ten moment nie jesteśmy w stanie określić tego, jakich cen polskich borówek możemy spodziewać się w sezonie. Rynkiem rządzą takie siły jak podaż i popyt. Nie wiemy, jaka będzie podaż w Polsce i jaka będzie podaż owoców z innych krajów na początku i końcu sezonu - wyjaśnił.
Wiadomo jednak, że ceny na pewno nie będą niższe niż w 2024 roku. Rosną też koszty, głównie pracy, czyli pracowników, a przez to całego procesu hodowli borówek; znacznie wzrosły koszty energii i nawozów.
Najzdrowsze owoce dla serca i jelit
Borówki zaliczane są do tzw. "superfoods" ze względu na swoje bogactwo w witaminy A, B, C, E oraz minerały takie jak potas, selen, cynk, wapń i żelazo. Owoce te są także źródłem polifenoli i antyoksydantów, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie borówek może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Badania potwierdzają, że ekstrakt z borówek skutecznie redukuje podwyższone poziomy złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, antocyjany zawarte w borówkach wspierają zdrową mikroflorę jelitową, chroniąc przed stanami zapalnymi i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.