Polacy płacą fortunę za domowe przetwory. Drogie ogórki kiszone

Ceny ogórków kiszonych poszybowały w górę. Za słoik tego tradycyjnego polskiego przysmaku można zapłacić nawet 125 zł. Skąd takie ceny i jak radzą sobie z tym miłośnicy domowych przetworów?

.Polacy płacą fortunę za domowe przetwory. Drogie ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Jakub Artych

Kiszone ogórki to jeden z tradycyjnych przysmaków, które możemy spotkać na polskich stołach przez cały rok. Są nie tylko chrupiące i pełne charakterystycznego smaku, ale także zdrowe dzięki procesowi fermentacji.

Jednak ci, którzy nie mają własnych zapasów, muszą sięgnąć do portfela głębiej niż kiedykolwiek wcześniej.

Jak podaje "Fakt" na bazarach i w serwisach ogłoszeniowych ceny ogórków kiszonych są zaskakująco wysokie. W Rzeszowie za kilka słoików trzeba zapłacić ponad 100 zł, a na Lubelszczyźnie cztery słoiki kosztują aż 125 zł. Sprzedawcy podkreślają, że oferują ekologiczne ogórki z własnych upraw.

W innych regionach sytuacja wygląda podobnie. Na Podkarpaciu "zestaw degustacyjny" wyceniono na 68 zł, w Świętokrzyskiem dwa wiaderka po trzy kilogramy kosztują 60 zł, a w Bolesławcu słoik ogórków kiszonych to wydatek rzędu 25 zł, choć cena podlega negocjacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Negocjacje USA i Rosji. Ławrow i Rubio przy jednym stole

Dla poszukujących tańszych propozycji też są opcje. We Wrocławiu za słoik 900 ml trzeba zapłacić 18 zł, a w podkrakowskiej wsi ten sam słoik kosztuje 12 zł.

Polacy płacą fortunę za domowe przetwory. Dlaczego jest tak drogo?

Powodem tak wysokich cen są rosnące koszty produkcji. Były wicepremier Janusz Piechociński, ekspert rynku żywności, w rozmowie z "Faktem" tłumaczy, że polscy producenci zmagają się z wysokimi cenami energii.

Naszą miejscową produkcję szklarniową zabiją ceny węgla i gazu. Produkcja się kurczy przez wysokie koszty i konkurencyjność importu, a to przekłada się na ceny ogórków - wyjaśnia Piechociński.

Warto podkreślić, że prawidłowe przechowywanie kiszonek jest równie istotne jak ich przygotowanie. Choć mogą one fermentować w temperaturze pokojowej przez pierwsze dni, później należy przenieść je do chłodnego i ciemnego miejsca. Stabilna niższa temperatura pomaga zachować ich jakość i zapobiega rozwojowi niepożądanych bakterii czy pleśni.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Ostatnia szansa w Aldi. Tylko w niedzielę 7 grudnia kupisz to taniej
Ostatnia szansa w Aldi. Tylko w niedzielę 7 grudnia kupisz to taniej
Lidl ogłasza. Wyłącznie 7.12. 4 opak. na osobę
Lidl ogłasza. Wyłącznie 7.12. 4 opak. na osobę
Tylko 7 grudnia w Biedronce. Limit dzienny: 4 sztuki
Tylko 7 grudnia w Biedronce. Limit dzienny: 4 sztuki
Polak zrobił zakupy w Lidlu na Cyprze. Spójrzcie na cenę bułek
Polak zrobił zakupy w Lidlu na Cyprze. Spójrzcie na cenę bułek
99 zł za słuchawki. Lista prezentów w sklepach Media Expert
99 zł za słuchawki. Lista prezentów w sklepach Media Expert
Tylko w sobotę w Media Markt. Smartfon już za 599 zł
Tylko w sobotę w Media Markt. Smartfon już za 599 zł
Okazje na 6 grudnia w RTV Euro AGD. Tylko dziś
Okazje na 6 grudnia w RTV Euro AGD. Tylko dziś
Kup jeden, drugi za złotówkę. NIVEA taniej w Hebe
Kup jeden, drugi za złotówkę. NIVEA taniej w Hebe
Od 8 grudnia w Lidlu. Odkurzacz pionowy taniej nawet o 50 zł
Od 8 grudnia w Lidlu. Odkurzacz pionowy taniej nawet o 50 zł
Masło za 3,99 zł. Promocja kończy się 9 grudnia
Masło za 3,99 zł. Promocja kończy się 9 grudnia
20 sztuk na kartę. Tylko do niedzieli w Biedronce
20 sztuk na kartę. Tylko do niedzieli w Biedronce
Rossmann rozdaje bony na zakupy. Sprawdź, czy otrzymałeś
Rossmann rozdaje bony na zakupy. Sprawdź, czy otrzymałeś