Wycofana została partia sera dojrzewającego z mleka krowiego Morbier AOP, wytwarzanego we Francji z datą przydatności od 8 stycznia 2025 r. Jeśli macie go w lodówce - absolutnie go nie jedzcie. Jeśli wystąpiły u was objawy zatrucia pokarmowego - zgłoście się go lekarza.
Wycofany z obrotu został ser o następujących parametrach:
- 1294706 RDF SER MORBIER AOP 250g
- kod kreskowy: 3560070892075
- numer weterynaryjny zakładu: FR 25 155 001 CE
- nr. partii: wszystkie z podanym poniżej terminem przydatności
- termin przydatności do spożycia: od 08.01.2025
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli posiadacie ten ser w swojej lodówce - Carrefour zwróci wam za niego pieniądze. Jednak żeby to zrobić - musicie posiadać paragon zakupu. Sery można zwracać do 27 marca 2025 r.
Morbier AOP jest tradycyjnym serem francuskim, pochodzącym z regionu Jura. Jak informuje portal Deska Serów, ma on półtwardą konsystencję a także unikalną poprzeczną czarną linię pleśni, która dzieli go na dwie warstwy.
Zatrucie bakterią E. Coli - objawy
Zatrucie bakterią E.Coli następuje zwykle w ciągu 3-4 dni od spożycia zakażonego produktu. Pierwsze z objawów to biegunka, często krwista, skurczowe bóle brzucha i wymioty a także umiarkowana gorączka.
Przeczytaj także: Kryzys w USA. Ceny tego produktu wzrosły, a półki są puste
Zatrucie może trwać do dwóch tygodni i mieć bardzo męczący przebieg, dlatego warto udać się do lekarza, który przepisze stosowny antybiotyk. W przypadku intensywnych i uporczywych biegunek, jakie zazwyczaj towarzyszą temu zatruciu bardzo szybko może dojść do odwodnienia organizmu, dlatego też należy pamiętać o regularnym nawadnianiu, najlepiej z użyciem elektrolitów.
Przeczytaj także: Lidl z pilnym apelem do konsumentów: "nie spożywać!"