Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Jakub Artych
Jakub Artych | 
aktualizacja 

Fala bankructw w branży. Cios dla kolejnej firmy

6

Franz Hauswirth, austriacka firma znana z produkcji czekoladowych zajączków i mikołajów, ogłosiła bankructwo. To kolejny europejski producent słodyczy, który nie poradził sobie z rosnącymi kosztami surowców i energii. Problemy sektora potęgują rekordowe ceny kakao i cukru.

Fala bankructw w branży. Cios dla kolejnej firmy
Fala bankructw w branży. Cios dla kolejnej firmy (Getty Images)

Jak donosi Portal Spożywczy, firma Franz Hauswirth, istniejąca od lat 40. XX wieku i eksportująca swoje produkty do ponad 30 krajów, zmaga się z zadłużeniem sięgającym 7 mln euro. Wzrost kosztów surowców, energii, płac oraz skutki pandemii doprowadziły austriackiego producenta do ogłoszenia bankructwa.

Firma liczy jednak na restrukturyzację, która mogłaby uratować miejsca pracy około 120 pracowników. Niestety, przypadek Franz Hauswirth nie jest odosobniony.

W ostatnim czasie z problemami mierzą się również inni europejscy producenci słodyczy, tacy jak niemieckie Leysieffer Genusskultur GmbH i Kessko czy francuski Chocolat Poulain, który uniknął zamknięcia dzięki przejęciu przez firmę Andros.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Agresja drogowa w Piasecznie. Policja zatrzymałą kierowcy prawo jazdy

Branża słodyczy szczególnie mocno odczuwa wzrost cen kakao. - Paczkę DecoMorreno można dziś włożyć do sejfu, ponieważ tak zyskuje na wartości, że można ją traktować jak lokatę. Wszystko, co zawiera kakao, kosztuje dziś absurdalnie dużo. Kontrakt bazowy wzrasta do niebotycznych wysokości, rzędu 12 tys. dol. za tonę. Przecież to absurd - mówił w maju w rozmowie z Business Insiderem Krzysztof Pawiński, prezes Maspeksu, właściciela takich marek jak Kubuś, Tymbark czy DecoMorreno.

Obecnie ceny kakao nieco spadły, do ponad 8 tys. dol. za tonę, ale to wciąż dwukrotnie więcej niż w 2023 r. i cztery razy więcej niż dwa lata temu.

Fala bankructw w branży. Problemy z cukrem

W efekcie słodycze i desery znalazły się na drugim miejscu w zestawieniu najszybciej drożejących produktów według "Indeksu cen w sklepach detalicznych" przygotowanego przez UCE Research i Uniwersytet WSB Merito. W październiku ich ceny wzrosły rok do roku o 10,4 proc.

Oprócz kakao problemem jest też drożejący cukier.

Słodycze są w czołówce drożejących produktów od dłuższego czasu ze względu na wzrost cen półproduktów wykorzystywanych do ich produkcji. W ostatnich trzech miesiącach jednym z głównych powodów podwyżek jest skok cen cukru o ok. 20 proc., co nie mogło zostać pominięte przez producentów przy ustalaniu cen - zauważa dr Artur Fiks.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kara za zwroty na Zalando. Musiała zrezygnować z dalszych zakupów
E-doręczenia to system, który ma usprawnić wymianę korespondencji. Jak działa?
Ceny u dentystów rosną. Jest coraz gorzej
Jak wybrać odpowiedni magazyn energii? Przewodnik dla początkujących
Renta po zawale serca. Ponad 200 zł miesięcznie
Czym charakteryzuje się praca zdalna i jakie wyzwania przynosi?
Kontrola w Biedronce. Zamiast kurzych jajek w środku były Kinder Niespodzianki
Pogoda w Lublinie. Prognoza na środę, 2 kwietnia 2025. Przyjemna wiosenna aura
Zarobki Zełenskiego rosną mimo wojny. Ujawnił dochody rodziny
Kryzys jajeczny w USA. Co zrobi Polska?
Podano cenę za dom ze "Złotopolskich". Ilość udogodnień robi wrażenie
Tyle zarabia zastępca kierownika. Słowacka Biedronka szuka ludzi do pracy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić