Tłusty czwartek to czas, gdy wielu z nas sięga po pączki. Już teraz sklepy oferują szeroki wybór tych słodkości. Często cena decyduje o wyborze, ale czy warto kierować się tylko kosztami?
Pączki w supermarketach można kupić za niewiele ponad złotówkę, a w tłusty czwartek nawet za kilkadziesiąt groszy. Rzemieślnicze pączki kosztują nawet 10-15 zł za sztukę.
- Prawda jest taka, że dobry pączek rzemieślniczy powinien kosztować ok. 10 zł, a może nawet 15 zł za sztukę - tłumaczy Marta Matyszczyk z Take the Cake w rozmowie z Business Insider.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tanie pączki produkowane są z głęboko mrożonego ciasta, co wpływa na ich smak i konsystencję. Skład takich pączków różni się od tradycyjnych. Zamiast masła i świeżych żółtek producenci dodają substytuty i chemiczne polepszacze takie jak np. emulgatory: E471, E472e, lecytynę rzepakową, substancje zagęszczające czy kwas askorbinowy.
Czytaj także: "Totalna anomalia". Sadownicy boją się o swoje plony
Dodatki chemiczne pozwalają na długie przechowywanie pączków – ich termin przydatności wynosi nawet 2 lata. Produkty te mogą różnić się smakiem i jakością od tych z tradycyjnych cukierni. Wybór pączków to kwestia indywidualna, ale warto sprawdzać składy pączków. Im krótszy i prostszy skład, tym lepiej.
Kiedy w tym roku wypada Tłusty czwartek? Data Tłustego czwartku zależy od kalendarza liturgicznego, ponieważ jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Święto to może przypadać między 29 stycznia a 4 marca, ale najczęściej obchodzimy je w lutym. W 2025 roku "święto pączków" obchodzimy 27 lutego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.