Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Nie będzie więcej pizzy? We Włoszech mówią o niespotykanym kryzysie

1

Johann Wolfgang Goethe ponoć powiedział "Zobaczyć Neapol i umrzeć". Większość z nas, nim umrze, chce skosztować prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Niestety, w tym mieście niebawem może to być nie lada wyzwaniem. Zarówno w Neapolu jak i wielu innych regionach Włoch brakuje piekarzy pizzy. W branży gastronomicznej mówi się o kryzysie.

Nie będzie więcej pizzy? We Włoszech mówią o niespotykanym kryzysie
Nie będzie więcej pizzy? We Włoszech mówią o niespotykanym kryzysie (GETTY, The Washington Post)

W Neapolu, znanym na całym świecie z neapolitańskiej pizzy, brakuje piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, oraz innych pracowników pizzerii. Stowarzyszenie reprezentujące tę grupę zawodową alarmuje, że mimo globalnej popularności neapolitańskiej pizzy, lokalnie brakuje rąk do pracy. Podobna sytuacja występuje w innych regionach Włoch.

Kryzys związany z niedoborem pracowników w pizzeriach jest poważny. Antonio Pace, prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej, podkreśla, że sektor ten jest w znakomitej kondycji i reprezentuje rynek wart miliardy euro na świecie. Młodzi ludzie mają przed sobą przyszłość w tej gałęzi gastronomii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie tylko Rzym. Co można zwiedzić podczas włoskiego city breaku?

Pace zaznacza, że potrzebni są pracownicy zarówno w kraju, jak i za granicą, gdzie sektor rozwija się dynamicznie. Obroty są znaczne, co stanowi dodatkowy bodziec do zatrudnienia. Przyznaje jednak, że praca w pizzerii jest wymagająca, ponieważ odbywa się wtedy, gdy inni odpoczywają.

Prezes stowarzyszenia zachęca młodzież do pracy w pizzeriach, zapewniając, że daje ona wielką satysfakcję, także finansową. Do jego apelu dołączył Antonio Marchiello, szef wydziału do spraw przedsiębiorczości we władzach regionu Kampania.

Według danych z listopada zeszłego roku, we Włoszech brakuje około 20 tys. piekarzy pizzy. Problem ten wymaga pilnych działań, aby zapewnić dalszy rozwój i sukces branży gastronomicznej w kraju.

Trwa ładowanie wpisu:twitter

Włochy: brakuje wykwalifikowanych piekarzy pizzy

We Włoszech odczuwany jest brak wykwalifikowanych piekarzy-pizzaioli, cukierników i lodziarzy, co wpływa na rynek rzemieślniczy. W kraju, gdzie pizza i lody są uważane za narodowe skarby, obecnie setki miejsc pracy czekają na potencjalnych pracowników. Paradoksalnie, mimo wysokiego bezrobocia, trudno znaleźć prawdziwych mistrzów w swoich dziedzinach.

Jednym z przejawów kryzysu jest fakt, że 13 proc. wakatów w branżach cukierniczej i lodziarnianej pozostaje nieobsadzonych. Pomimo braku smakoszy, którzy konsumują lody przez cały rok, szczególnie na północy kraju, właściciele zmuszeni są do zamykania niektórych lokali z powodu niedoboru pracowników.

Autor: EWS
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Gigantyczne kwoty za pobyt w domu opieki. Przeciętny emeryt nie ma szans się tam dostać
Ile trzeba pracować, by otrzymać drugą emeryturę? To musisz wiedzieć
Już go nie kupisz. Produkt zniknął ze wszystkich sklepów
Chciała kupić pomidory na bazarku. Zdębiała na widok ceny. Przesada?
Ekonomista pokazał absurd na poczcie. "Awizowali list do siebie"
Tyle kosztuje msza za zmarłego. Można się zdziwić
Ponad 200 zł za godzinę. Niewielu jednak daje radę
Tyle zapłaciła za nocleg w Zakopanem. Burza w sieci. "Chore ceny"
Oto co dostaniesz za złotówkę. Lidl ogłasza
Nowa opłata w Biedronce. Znajdziesz ją na kasie samoobsługowej
Zaczęło się w Biedronce. "Limit dzienny - 4 produkty"
Kumulacja w Eurojackpot rozbita. Pękło 340 mln złotych
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić