Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Jakub Artych
Jakub Artych | 

Nastąpił przełom. Ten produkt przestał drożeć

2

Ceny kakao na światowych giełdach znacząco spadły w ostatnich miesiącach z powodu przewidywanej nadwyżki podaży po trzech latach niedoboru. Mimo to analitycy ING ostrzegają, że sytuacja na rynku nadal pozostaje niepewna.

Nastąpił przełom. Ten produkt przestał drożeć
Nastąpił przełom. Ten produkt przestał drożeć (Getty Images)

Zmiany klimatyczne wpływają na produkcję kakao, co stanowi wyzwanie dla milionów drobnych rolników w tropikach. Kakao, kluczowy surowiec dla przemysłu czekoladowego, generuje rocznie ponad 100 miliardów dolarów. Rosnący popyt prowadzi do ekspansji plantacji, co niestety bardzo często odbywa się kosztem bioróżnorodności.

Są jednak dobre informacje w tej sprawie. Według najnowszego raportu banku ING, w sezonie 2024/25 światowa produkcja kakao wzrośnie o 8 procent w porównaniu z poprzednim rokiem i osiągnie poziom 4,84 mln ton.

Jak podaje "Fakt", największy wzrost oczekiwany jest na Wybrzeżu Kości Słoniowej - o prawie 11 procent do 1,85 mln ton - pomimo obaw związanych z warunkami pogodowymi. Ghana i Ekwador także odnotują zwiększone zbiory, odpowiednio o około 13 procent i 12 procent, co pomoże zrównoważyć światowy rynek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 78-latek próbował "wysadzić" stację paliw

Prognozy Międzynarodowej Organizacji Kakao (ICCO) wskazują, że w efekcie tych zmian rynek kakao w sezonie 2024/25 zanotuje nadwyżkę sięgającą 142 tys. ton. Jednak globalne zapasy kakao pozostają najniższe od lat 80., a stosunek zapasów do przerobu jest najniższy od lat 70. Zapasy końcowe sezonu mają wynieść jedynie 1,48 mln ton, co oznacza, że nawet niewielkie zmiany w podaży mogą szybko wpłynąć na ceny.

Ceny kakao. Jest mniejszy popyt

Wysokie ceny kakao w ubiegłych latach zmniejszyły popyt konsumentów. W ostatnim kwartale 2024 roku przerób kakao w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej spadł o 3,2 procent rok do roku, przy czym w Europie spadek wyniósł aż 5,4 procent.

Analitycy ING podkreślają, że mimo przewidywanej nadwyżki podaży, rynek kakao prawdopodobnie nadal będzie bardzo niestabilny. Niski poziom zapasów oraz ryzyka związane z pogodą mogą w każdej chwili istotnie zmienić sytuację.

Aby wspierać produkcję kakao, naukowcy zalecają stosowanie określonych praktyk, takich jak utrzymywanie ściółki liściowej, zachowanie materii organicznej gleby i ograniczenie chemikaliów. Te metody nie tylko zwiększają liczebność owadów zapylających, ale także pomagają regulować temperatury i poprawiać zdrowie gleby.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polacy muszą się szykować. "Król truskawek" przekazał, co nas czeka
Dyrektor Służby Więziennej w Poznaniu szuka pracownika. Płaci 12 tys. zł
Cios w Elona Muska. Nie chcą jego Tesli
Pomyliła towar za dwa złote. Reakcja ochroniarzy Lidla. "Nienormalne"
Przydomowe szambo - ile kosztuje i jakie wybrać? Szambo czy przydomowa oczyszczalnia?
Można trenować z wojskiem. Znamy terminy i szczegóły
Elektroniczne postępowanie upominawcze to system przyspieszający dochodzenie roszczeń
Polska kupiła Starlinki dla Ukrainy. Ujawniono kwoty
Odprawa za zwolnienie - co warto wiedzieć?
Szybszy zwrot podatku PIT? Oto sprawdzone sposoby
Zapłacił BLIKiem za zakupy w Dino. Opłacił obiad obcej osoby
Możesz zarobić nawet 6,5 tys. zł bez doświadczenia. Szukają pracowników
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić