Nastąpił przełom. Ten produkt przestał drożeć

Ceny kakao na światowych giełdach znacząco spadły w ostatnich miesiącach z powodu przewidywanej nadwyżki podaży po trzech latach niedoboru. Mimo to analitycy ING ostrzegają, że sytuacja na rynku nadal pozostaje niepewna.

.Nastąpił przełom. Ten produkt przestał drożeć
Źródło zdjęć: © Getty Images
Jakub Artych

Zmiany klimatyczne wpływają na produkcję kakao, co stanowi wyzwanie dla milionów drobnych rolników w tropikach. Kakao, kluczowy surowiec dla przemysłu czekoladowego, generuje rocznie ponad 100 miliardów dolarów. Rosnący popyt prowadzi do ekspansji plantacji, co niestety bardzo często odbywa się kosztem bioróżnorodności.

Są jednak dobre informacje w tej sprawie. Według najnowszego raportu banku ING, w sezonie 2024/25 światowa produkcja kakao wzrośnie o 8 procent w porównaniu z poprzednim rokiem i osiągnie poziom 4,84 mln ton.

Jak podaje "Fakt", największy wzrost oczekiwany jest na Wybrzeżu Kości Słoniowej - o prawie 11 procent do 1,85 mln ton - pomimo obaw związanych z warunkami pogodowymi. Ghana i Ekwador także odnotują zwiększone zbiory, odpowiednio o około 13 procent i 12 procent, co pomoże zrównoważyć światowy rynek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

78-latek próbował "wysadzić" stację paliw

Prognozy Międzynarodowej Organizacji Kakao (ICCO) wskazują, że w efekcie tych zmian rynek kakao w sezonie 2024/25 zanotuje nadwyżkę sięgającą 142 tys. ton. Jednak globalne zapasy kakao pozostają najniższe od lat 80., a stosunek zapasów do przerobu jest najniższy od lat 70. Zapasy końcowe sezonu mają wynieść jedynie 1,48 mln ton, co oznacza, że nawet niewielkie zmiany w podaży mogą szybko wpłynąć na ceny.

Ceny kakao. Jest mniejszy popyt

Wysokie ceny kakao w ubiegłych latach zmniejszyły popyt konsumentów. W ostatnim kwartale 2024 roku przerób kakao w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej spadł o 3,2 procent rok do roku, przy czym w Europie spadek wyniósł aż 5,4 procent.

Analitycy ING podkreślają, że mimo przewidywanej nadwyżki podaży, rynek kakao prawdopodobnie nadal będzie bardzo niestabilny. Niski poziom zapasów oraz ryzyka związane z pogodą mogą w każdej chwili istotnie zmienić sytuację.

Aby wspierać produkcję kakao, naukowcy zalecają stosowanie określonych praktyk, takich jak utrzymywanie ściółki liściowej, zachowanie materii organicznej gleby i ograniczenie chemikaliów. Te metody nie tylko zwiększają liczebność owadów zapylających, ale także pomagają regulować temperatury i poprawiać zdrowie gleby.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
"Hit tygodnia" w Pepco. Tylko 25 zł za szt. Czas do 22 października
"Hit tygodnia" w Pepco. Tylko 25 zł za szt. Czas do 22 października
RTV EURO AGD tnie ceny. Zestawy garnków Tefal już od 399 zł
RTV EURO AGD tnie ceny. Zestawy garnków Tefal już od 399 zł
Hit dnia w Media Expert. Tylko we wtorek drukarka za 49,99 zł
Hit dnia w Media Expert. Tylko we wtorek drukarka za 49,99 zł
Hity do sypialni w Jysk. Sprawdź promocje
Hity do sypialni w Jysk. Sprawdź promocje
Kiedy i jak zacząć oszczędzać na emeryturę?
Kiedy i jak zacząć oszczędzać na emeryturę?
Jesienne hity w Aldi za grosze. Sprawdź ofertę
Jesienne hity w Aldi za grosze. Sprawdź ofertę
Dino kończy promocje 2+1 gratis. Zostały godziny
Dino kończy promocje 2+1 gratis. Zostały godziny
Jak przenieść numer telefonu do nowego operatora?
Jak przenieść numer telefonu do nowego operatora?
Budowa domu w 2025 roku - ile trzeba wydać?
Budowa domu w 2025 roku - ile trzeba wydać?
Ekspresy do kawy taniej w zestawie. Sprawdź promocje Media Markt
Ekspresy do kawy taniej w zestawie. Sprawdź promocje Media Markt
Tylko do 22 października w Lidlu. "2+1 gratis"
Tylko do 22 października w Lidlu. "2+1 gratis"
Tylko do środy w Biedronce. Limit dzienny - 12 sztuk
Tylko do środy w Biedronce. Limit dzienny - 12 sztuk