Nastąpił przełom. Ten produkt przestał drożeć
Ceny kakao na światowych giełdach znacząco spadły w ostatnich miesiącach z powodu przewidywanej nadwyżki podaży po trzech latach niedoboru. Mimo to analitycy ING ostrzegają, że sytuacja na rynku nadal pozostaje niepewna.
Zmiany klimatyczne wpływają na produkcję kakao, co stanowi wyzwanie dla milionów drobnych rolników w tropikach. Kakao, kluczowy surowiec dla przemysłu czekoladowego, generuje rocznie ponad 100 miliardów dolarów. Rosnący popyt prowadzi do ekspansji plantacji, co niestety bardzo często odbywa się kosztem bioróżnorodności.
Są jednak dobre informacje w tej sprawie. Według najnowszego raportu banku ING, w sezonie 2024/25 światowa produkcja kakao wzrośnie o 8 procent w porównaniu z poprzednim rokiem i osiągnie poziom 4,84 mln ton.
Czytaj także: Turyści rozczarowani decyzją Ryanaira. Chodzi o Kraków
Jak podaje "Fakt", największy wzrost oczekiwany jest na Wybrzeżu Kości Słoniowej - o prawie 11 procent do 1,85 mln ton - pomimo obaw związanych z warunkami pogodowymi. Ghana i Ekwador także odnotują zwiększone zbiory, odpowiednio o około 13 procent i 12 procent, co pomoże zrównoważyć światowy rynek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
78-latek próbował "wysadzić" stację paliw
Prognozy Międzynarodowej Organizacji Kakao (ICCO) wskazują, że w efekcie tych zmian rynek kakao w sezonie 2024/25 zanotuje nadwyżkę sięgającą 142 tys. ton. Jednak globalne zapasy kakao pozostają najniższe od lat 80., a stosunek zapasów do przerobu jest najniższy od lat 70. Zapasy końcowe sezonu mają wynieść jedynie 1,48 mln ton, co oznacza, że nawet niewielkie zmiany w podaży mogą szybko wpłynąć na ceny.
Ceny kakao. Jest mniejszy popyt
Wysokie ceny kakao w ubiegłych latach zmniejszyły popyt konsumentów. W ostatnim kwartale 2024 roku przerób kakao w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej spadł o 3,2 procent rok do roku, przy czym w Europie spadek wyniósł aż 5,4 procent.
Analitycy ING podkreślają, że mimo przewidywanej nadwyżki podaży, rynek kakao prawdopodobnie nadal będzie bardzo niestabilny. Niski poziom zapasów oraz ryzyka związane z pogodą mogą w każdej chwili istotnie zmienić sytuację.
Czytaj także: Polacy zarobią więcej w Niemczech. Jest kolejna podwyżka
Aby wspierać produkcję kakao, naukowcy zalecają stosowanie określonych praktyk, takich jak utrzymywanie ściółki liściowej, zachowanie materii organicznej gleby i ograniczenie chemikaliów. Te metody nie tylko zwiększają liczebność owadów zapylających, ale także pomagają regulować temperatury i poprawiać zdrowie gleby.