Nastąpił przełom. Ten produkt przestał drożeć

Ceny kakao na światowych giełdach znacząco spadły w ostatnich miesiącach z powodu przewidywanej nadwyżki podaży po trzech latach niedoboru. Mimo to analitycy ING ostrzegają, że sytuacja na rynku nadal pozostaje niepewna.

.Nastąpił przełom. Ten produkt przestał drożeć
Źródło zdjęć: © Getty Images
Jakub Artych

Zmiany klimatyczne wpływają na produkcję kakao, co stanowi wyzwanie dla milionów drobnych rolników w tropikach. Kakao, kluczowy surowiec dla przemysłu czekoladowego, generuje rocznie ponad 100 miliardów dolarów. Rosnący popyt prowadzi do ekspansji plantacji, co niestety bardzo często odbywa się kosztem bioróżnorodności.

Są jednak dobre informacje w tej sprawie. Według najnowszego raportu banku ING, w sezonie 2024/25 światowa produkcja kakao wzrośnie o 8 procent w porównaniu z poprzednim rokiem i osiągnie poziom 4,84 mln ton.

Jak podaje "Fakt", największy wzrost oczekiwany jest na Wybrzeżu Kości Słoniowej - o prawie 11 procent do 1,85 mln ton - pomimo obaw związanych z warunkami pogodowymi. Ghana i Ekwador także odnotują zwiększone zbiory, odpowiednio o około 13 procent i 12 procent, co pomoże zrównoważyć światowy rynek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

78-latek próbował "wysadzić" stację paliw

Prognozy Międzynarodowej Organizacji Kakao (ICCO) wskazują, że w efekcie tych zmian rynek kakao w sezonie 2024/25 zanotuje nadwyżkę sięgającą 142 tys. ton. Jednak globalne zapasy kakao pozostają najniższe od lat 80., a stosunek zapasów do przerobu jest najniższy od lat 70. Zapasy końcowe sezonu mają wynieść jedynie 1,48 mln ton, co oznacza, że nawet niewielkie zmiany w podaży mogą szybko wpłynąć na ceny.

Ceny kakao. Jest mniejszy popyt

Wysokie ceny kakao w ubiegłych latach zmniejszyły popyt konsumentów. W ostatnim kwartale 2024 roku przerób kakao w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej spadł o 3,2 procent rok do roku, przy czym w Europie spadek wyniósł aż 5,4 procent.

Analitycy ING podkreślają, że mimo przewidywanej nadwyżki podaży, rynek kakao prawdopodobnie nadal będzie bardzo niestabilny. Niski poziom zapasów oraz ryzyka związane z pogodą mogą w każdej chwili istotnie zmienić sytuację.

Aby wspierać produkcję kakao, naukowcy zalecają stosowanie określonych praktyk, takich jak utrzymywanie ściółki liściowej, zachowanie materii organicznej gleby i ograniczenie chemikaliów. Te metody nie tylko zwiększają liczebność owadów zapylających, ale także pomagają regulować temperatury i poprawiać zdrowie gleby.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Masło za 3,99 zł. Promocja kończy się 9 grudnia
Masło za 3,99 zł. Promocja kończy się 9 grudnia
Rossmann rozdaje bony na zakupy. Sprawdź, czy otrzymałeś
Rossmann rozdaje bony na zakupy. Sprawdź, czy otrzymałeś
Tylko do 7 grudnia w drogerii Natura. Nawet 50 proc. taniej
Tylko do 7 grudnia w drogerii Natura. Nawet 50 proc. taniej
Zrobiliśmy zakupy w Lidlu, Biedronce i Dino. Oto różnica w cenach
Zrobiliśmy zakupy w Lidlu, Biedronce i Dino. Oto różnica w cenach
Dlaczego NBP decyduje się na zmiany stóp procentowych?
Dlaczego NBP decyduje się na zmiany stóp procentowych?
Niedziela handlowa w Aldi. Limit 18 sztuk na klienta
Niedziela handlowa w Aldi. Limit 18 sztuk na klienta
Jak działa UOKiK? To instytucja, która kontroluje rynek
Jak działa UOKiK? To instytucja, która kontroluje rynek
Zaczęło się Rossmannie. Kosmetyki 2+1 gratis
Zaczęło się Rossmannie. Kosmetyki 2+1 gratis
Telefon za mniej niż 500 zł. Taniej w Media Markt
Telefon za mniej niż 500 zł. Taniej w Media Markt
Wigilia pracownicza - jak ją zorganizować i ile kosztuje?
Wigilia pracownicza - jak ją zorganizować i ile kosztuje?
Frytkownica ponad 260 zł taniej. Media Expert ogłasza
Frytkownica ponad 260 zł taniej. Media Expert ogłasza
Wyłącznie 6 grudnia w Lidlu. 6 opakowań na osobę
Wyłącznie 6 grudnia w Lidlu. 6 opakowań na osobę